printen

1.6 Werkingssfeer van de Richtlijn Steigers

Wijziging Arbowet

Op 1 januari 2007 is de Arbowet gewijzigd. Hierdoor hebben werkgevers en werknemers meer ruimte en verantwoordelijkheid om zelf het arbobeleid in te vullen. Je hebt nog steeds te maken met de regels van de Europese Unie. Maar er zijn minder regels vanuit de Nederlandse overheid. De Inspectie SZW heeft alle beleidsregels ingetrokken.

Doelvoorschriften

De overheid stelt alleen nog maar doelvoorschriften vast. Hierin staat het minimale niveau van bescherming voor werknemers zodat ze veilig kunnen werken. Voorbeelden van doelvoorschriften zijn beschrijvingen van technieken en methoden, richtlijnen, normen en praktische handleidingen.

Bedrijven en werknemers bepalen zelf hoe ze invulling geven aan deze doelvoorschriften.

De VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven), Bouwend Nederland en Aboma hebben dit voor steigers beschreven in de Richtlijn Steigers. De inhoud van het document is ook in latere fase besproken en afgestemd met partijen uit de industrie.

Richtlijn Steigers

De Richtlijn Steigers is het belangrijkste document voor de steigerbouw met duidelijke eenduidige informatie, instructies en regelgeving voor steigerconstructies. Het document geldt voor bedrijven en zelfstandigen die in Nederland steigers bouwen en voor de gebruikers van steigers. Vooral steigerbedrijven, bouw- en installatiebedrijven, zelfstandigen en opdrachtgevers in de bouw en industrie.  

Doelen Richtlijn Steigers:

  • voorkomen van gevaarlijke situaties bij montage, demontage en gebruik van steigers
  • verbeteren van de arbeidsomstandigheden
  • zorgen voor gebruiksvriendelijke en kwalitatief goede steigerbouw

In de richtlijn staat informatie over stalen steigers, zoals:

  • steigertypes, toepassingen en onderdelen
  • rekenregels, berekeningen en tekeningen
  • ondergrond, verankeringen en belasten van vloeren
  • veiligheid tijdens montage/demontage en gebruik
  • inspectie/oplevering en toezicht

Uitzonderingen

In de Richtlijn steigers staan vooral staande steigers beschreven. Maar ook voor andere steigerconstructies gelden dezelfde rekenregels. Ondersteuningsconstructies en steigermateriaal gebruikt voor tentconstructies of overkappingen vallen buiten de richtlijn. Hiervoor gelden andere rekenregels. Ook aluminium rolsteigers vallen buiten de richtlijn.