FAQ's hoofdstuk 2
Geldt hetgeen er geschreven staat bij uitbouwconsole ook voor de metselboy? Dan komen we met de genoemde 70 cm boven en onder de werkvloer te kort.
U dient hiervoor de instructie van de leverancier te raadplegen.
U dient hiervoor de instructie van de leverancier te raadplegen.
De beide tweeslags patronen van figuur 2.2.31 hebben 7 ankers. Het vierslags patroon heeft er maar drie of vier. Zijn de genoemde steigers toch even sterk zijn?
De parameter van het ankerpatroon is opgenomen in de tabellen 2.2.3.2 tot 2.2.3.7. Voor bepaalde …
De parameter van het ankerpatroon is opgenomen in de tabellen 2.2.3.2 tot 2.2.3.7. Voor bepaalde configuraties (bouwvormen) blijkt het ankerpatroon 2 slag of 4 slag niet van invloed als de steiger lager is dan 24m. Het zal bij hogere steigers dan wel degelijk invloed hebben. Deze waarden zijn niet in de tabel opgenome
In de tabel van figuur 2.2.34 staat aangegeven sTEIGER VERANKERD AAN BETON. Houdt dat in, dat bij een kalkzandsteenskelet er niet aan de wanden maar uitsluitend aan de vloeren mag worden verankerd?
Dat is correct. De voorkeur gaat uit naar verankering aan vloeren. De verankering aan beton …
Dat is correct. De voorkeur gaat uit naar verankering aan vloeren. De verankering aan beton is een belangrijk criterium voor deze tabel in verband met de optredende ankerkrachten.
Moet er in het geval dat er een stortkoker aan een steiger hangt een tekening en berekening van de steiger worden gemaakt?
Ja.
Waarom mag maar 1 vloer worden belast terwijl er met 1,5 wordt gerekend?
Deze factor wordt voorgeschreven door de norm.
Deze factor wordt voorgeschreven door de norm.
Volgens een steigerinspecteur van Aboma is het onverstandig om een mix van leveranciers te gebruiken (Layher en Scafom) als het een complexe steigerconfiguratie betreft. Dit in verband met de productaansprakelijkheid. Is bij een standaard configuratie ook onverstandig om een mix van leveranciers te gebruiken?
De VSB volgt het standpunt van de Arbeidsinspectie, wat er op neer komt dat een …
De VSB volgt het standpunt van de Arbeidsinspectie, wat er op neer komt dat een constructie altijd moet zijn berekend als –in dit geval- een mix wordt toegepast. Immers: elke configuratie is berekend, ook de standaard configuratie. U mag mixen, maar het moet met berekeningen zijn onderbouwd. Dat er een aansprakelijkheidsdiscussie gaat ontstaan, is duidelijk. Maar die discussie ligt op het bord van de betreffende leveranciers.