1.3 Fysieke belasting
Inleiding
Werken in de steigerbouw is lichamelijk zwaar. Dat noemen we ook wel werk met een grote fysieke belasting. Als die belasting te groot is, kun je er ziek van worden, of zelfs arbeidsongeschikt. Voor een steigerbouwer zijn de volgende handelingen het zwaarst:
- dragen van steigerelementen bij horizontaal transport
- tillen van steigerelementen bij verticaal transport
- tillen van steigerelementen bij (de)monteren van de steiger
- duwen en trekken bij het plaatsen van vloerdelen
- duwen en trekken bij het verankeren van steiger.
Om gezonde steigerbouwers gezond te houden zijn er afspraken gemaakt over de lichaamsbelasting bij het werk.
Tilnorm
In de steigerbranche is het volgende afgesproken over het gebruik van lichaamskracht: Voor het dragen en tillen van steigermaterialen moet je zo veel mogelijk transportmiddelen gebruiken (zie paragraaf 3.5 Opslag en transport op de bouwplaats).
- Steigerelementen die je met de hand moet verwerken, moeten zo licht mogelijk zijn.
- Zware elementen mogen niet zwaarder zijn dan 23 kg . Dit is de zogenaamde MAL-grenswaarde (Maximale Arbouw Limiet).De MAL waarde is waar 25% tot 90% geen gezondheidsschade aan overhoudt
- Steigerelementen die lichter zijn dan 23 kg, maar die je moeilijk kunt hanteren door hun vorm of afmetingen, moet je met twee personen hanteren. Voorbeelden hiervan zijn: ladders met een lengte langer dan 3 m en roosters met een lengte groter dan 2,50 m.
- Elementen die je weinig gebruikt, zoals trappen, mogen eventueel zwaarder zijn dan 23 kg. Maar dan moet je ze wel met z’n tweeën hanteren, en mogen ze niet zwaarder zijn dan 46 kg. Op zo’n element moet een waarschuwingssticker zitten.
Werktechniek
Een goede werktechniek maakt het werk minder zwaar. De regels hiervoor zijn:
- Til zoveel mogelijk met twee handen, met je handen niet te dicht bij elkaar.
- Houd de steigerelementen zo dicht mogelijk bij je lichaam vast.
- Maak geen draaibewegingen met je polsen, maar met je armen.
- Pak de steigerelementen vast op hun “balanspunt” (bijvoorbeeld bij een steigerbuis in het midden).
- Zorg dat je zo min mogelijk hoeft te draaien met je romp, te rekken en te buigen. In plaats daarvan kun je beter je voeten verplaatsen.
Afwisseling van werk
Als je als steigerbouwer steeds dezelfde handelingen doet, wordt je lichaam eenzijdig belast en krijg je eerder gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor zoveel mogelijk afwisseling in het werk.
We geven een voorbeeld. Degene die de steigerelementen aanpakt en weer doorgeeft, heeft het zwaarste werk. Laat dat werk daarom niet steeds door dezelfde persoon doen. Dan zorg je voor meer variatie en minder fysieke belasting van alle steigerbouwers.
Kleding en persoonlijke bescherming
Je werkkleding moet passen voor het seizoen en de weersomstandigheden. De kleding moet beschermen tegen kou en neerslag, en ook een beetje dampdoorlatend zijn, zodat je minder snel gaat zweten. Wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen, moet je beschermende kleding dragen die daartegen bestand is.
Behalve goede kleding moet je als steigerbouwer ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals een helm en veiligheidsschoenen. Een volledig overzicht hiervan staat in paragraaf 1.2 Valbeveiliging. Daarin staan ook de verplichtingen die de werkgever en de werknemer op dit gebied hebben.